Procesiune Botezul Domnului - Fălticeni 2019

Zi binecuvântată și cu semnificație aparte pentru ortodocșii de stil vechi. Numeroși pelerini au venit sâmbătă la Fălticeni pentru a participa la prima procesiune religioasă organizată în cinstea sărbătorii Botezului Domnului. Inițiativa, lansată de Preasfințitul Sofronie Suceveanul a fost susținută de părintele protoiereu Sebastian Mogârzan, de parohia Catedralei Sfinții Împărați Constantin și Elena, cât și de preoții lăcașurilor din satele înconjurătoare.

Cortegiul format din clerici și mireni s-a deplasat la iazul Șomuz, unde s-a săvârșit slujba pentru sfințirea apei.

În spațiul ortodox, în special în Rusia, Grecia și la Ierusalim, astfel de manifestări sunt tradiționale, nelipsite la Boboteaza pe stil vechi.

La evenimentul religios de la Fălticeni au participat, la invitația organizatorilor, și oficialități, primarul Cătălin Coman, prefectul Mirela Adomnicăi, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu și viceprimarul Constantin Bulaicon.

Oamenii legii, lucrători ai Poliției Municipale, Poliției Locale și Jandarmeriei, au asigurat ordinea publică și fluența traficului pe perioada desfășurării evenimentului.

Cruci de gheață realizate în Ajun

Ultimele pregătiri pentru evenimentul religios s-au desfășurat în Ajunul Bobotezei. Un grup de oameni inimoși, cu drag de cele sfinte, au pregătit crucile de gheață pentru prima slujbă oficiată la malul iazului Șomuz, cu prilejul Botezului Domnului.

Au lucrat de dimineața până seara pentru a tăia, lucra și transporta blocurile de gheață pe ponton.

Pe lângă voință și hărnicie, oamenii au folosit puține unelte pentru a tăia și îndepărta materialul necesar realizării crucilor de Bobotează.

Opt blocuri de gheață au fost folosite pentru altarul de sărbătoare.

Trei dintre acestea au devenit cruci, prelucrate după un șablon, iar alte patru, simbolizând cele patru anotimpuri, au fost așezate una peste alta ca suport pentru cel mai gros bloc de gheață, folosit la „confecționarea” mesei.

Toate blocurile de gheață au fost finisate manual, măsurate și tăiate cu drujba.

Cu ajutorul țapinelor și fâșiilor din pânză, lucrătorii au mutat sau îndepărtat bucățile gheață de pe o suprafață mare, până când luciul apei a rămas curat. Aici arhierii au aruncat, la Bobotează, crucea de lemn.

Blocurile de gheață au fost cu împrăștiate pe suprafața iazului cu ajutorul unui ATV.

Sărbătoarea crucilor de gheață și apei sfințite

Botezului Domnului, celebrat pe 6 ianuarie (stil vechi)/19 ianuarie (stil nou), este una dintre acele sărbători cu un specific aparte.

Crucile de gheață și slujba pentru Aghiasma Mare, oficiată de fiecare dată după Sfânta Liturghie, sunt două elemente tipice acestui praznic, marcat în calendar la cinci zile după Anul Nou.

Sărbătoarea din acest an a început de vineri cu Privegherea, slujba de seară, oficiată de Preasfințitul Iosif Botoșăneanul la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Fălticeni.

A doua zi, sâmbătă, de Bobotează, trei arhierei au săvârșit Liturghia Praznicală, după tipicul sărbătorii. După încheierea acesteia, ierarhii, preoții și creștinii au plecat în procesiune.

Pregătirile au început acum 8 luni în urmă

Dacă în trecut, în curtea Catedralei se aduceau Crucile de gheață și se oficia slujba pentru sfințirea apei, anul acesta clericii și credincioșii au mers la iazul Șomuz pentru un ceremonial deosebit.

Un astfel de eveniment, în care au fost angrenate câteva mii de persoane, necesită organizare ca la carte.

Pregătirile pentru procesiune au început în urmă opt luni. După cum mărturisește părintele protoiereu Sebastian Mogârzan, unul dintre organizatori, după Paști s-a lucrat la desfășurătorul manifestării.

Pas cu pas au fost puse cap la cap toate detaliile.

Un sprijin important l-au acordat și parohiile de la țară, din cadrul Protopopiatului Fălticeni. De aici au venit numeroși ortodocși pe stil vechi care s-au implicat în desfășurarea procesiunii.

Procesiune impresionantă pe străzile municipiului Fălticeni

După Liturghia Arhierească de la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena, în jurul orei 11, a început procesiunea spre locul unde au fost așezate crucile de gheață.

Cortegiul a pornit din curtea lăcașului din Fălticeni și s-a deplasat de pe strada Mihail Sadoveanu, pe străzile 1 Mai, Bulevardul Revoluției, zona centrală, Victoriei, Botoșani, Teilor, apoi la Complexul de agrement „Nada Florilor”, până la pontonul de la malul iazului Șomuz.

Creștini îmbrăcați în portul popular, copii, tineri și adulți, au pornit în fruntea procesiunii.

Bărbații au purtat steagurile parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena și cele Mitropoliei Ortodoxe de stil vechi, cât și drapelul României. Ei au fost precedați de icoana praznicală, îmbrăcată într-un ștergar și purtată pe umeri de patru bărbați, iar șase femei îmbrăcate în costume simple, vișinii, au ținut trena simbolică. În fața icoanei, două monahii au ținut cădelnițe, răspândind fumul de tămâie.

În spatele icoanei au mers protopsalții care au cântat neîncetat troparul Bobotezei, urmați de părintele protoiereu Sebastian Mogârzan și cei 20 de preoți de la biserici și mănăstiri care au însoțit crucea din lemn, ornată cu flori și busuioc, dusă pe brațe, ca orice odor de mare preț, de un arhimandrit al Mănăstirii Slătioara, crucea care avea să fie aruncată în apă după slujba Aghiasmei Mari.

Trei arhierei, Preasfințitul Iosif, Preasfințitul Sofronie și Preasfințitul Dionisie, au binecuvântat mulțimea, fiind urmați de oficialități și de alaiul de creștini prezenți la sărbătoare.

Sfințirea apei și aruncarea crucii în apa Șomuzului

După ce au mers timp de oră în procesiune, arhiereii, preoții și credincioșii au poposit la malul iazului Șomuz. Pe ponton s-a oficiat slujba pentru Aghiasma Mare, în fața celor trei cruci de gheață.

Aceasta se săvârşeşte numai de Bobotează.

Se numeşte Sfinţirea cea mare a apei, deoarece apa sfinţită de sărbătoarea Botezului Domnului, conform „Învățăturii de credință creștină ortodoxă”, are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, în cursul rugăciunii. Sfinţirea are loc în ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

După rânduiala cuvenită, în care s-au citit din Prorociile profetului Isaia, Apostolul și Sfânta Evanghelie, ierarhii au sfințit apa din cele două recipiente.

Pe durata slujbei au fost eliberați spre înaltul cerului mai mulți porumbei albi, aceștia simbolizând Duhul Sfânt pogorât în chip de porumbel, deasupra Mântuitorului Hristos, în timpul botezului în apa Iordanului, așa cum înfățișează și icoana praznicală.

Întocmai unui vechi obicei, crucea din lemn, purtată pe brațe de la Catedrală la malul iazului, a fost aruncată în apa iazului, pe rând, de fiecare arhiereu.

La final de slujbă și procesiune, protoiereul Sebastian Mogârzan s-a adresat celor prezenți subliniind rolul procesiunii în contextul actual, amintind tradiția statornicită în ziua Botezului Domnului.

El le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit și au sprijinit acest demers, arhierei, preoți, creștini de rând, oficialități și oameni ai legii.

Preacucernicul părinte a mai spus că procesiunea de sâmbătă este începutul unui șir de evenimente religioase care vor continua la sărbătoarea Bobotezei, procesiunea urmând să fie organizată an de an, ca element de al tradiției ortodoxe străbune.

An:

Slideshow imagini: 

Continut recent

sebastian.roibu
sebastian.roibu
sebastian.roibu
sebastian.roibu
sebastian.roibu

Comentarii recente